Kanapartio tarkasti kananpoikien elinolot
Haluatko tietää, millaisissa oloissa Kariniemen kananpojat elävät? Entä mitä ne saavat syödäkseen, tai miten ympäristö huomioidaan kotitiloilla? Kutsuimme kiinnostuneita kansalaisia Kanapartioon selvittämään Kariniemen vastuullisen toimintamallin perin pohjin. Katso kanapartiodokumentista, millaisia arvosanoja kanapartiolaiset merkitsivät tarkastuslistaansa.
Kesäkuussa 2017 uudet kanapartiolaiset Sinikka Rautio ja Johanna Salmi matkustivat Laaksosten kotitilalle Länsi-Suomeen. Heillä oli mukanaan videokamerat sekä tarkastuslista, jossa määritettiin seuraavat kohdat: suomalaisuus, kananpoikien elinolot, kananpoikien terveys, kananpoikien ruokavalio, hygienia, ympäristöystävällisyys, ammattitaito kotitilalla ja sain avoimia ja rehellisiä vastauksia.
Johanna Salmi opiskelee kestävää gastronomiaa Jyväskylässä ja kiinnostuikin Kanapartiosta opintojensa vuoksi. Kotitilalla hän keskittyi erityisesti kananpoikien elinoloihin ja terveyteen sekä hygienia-asioihin. Niille Johanna antoikin täydet pisteet. Sen sijaan suomalaisuus ei häntä täysin vakuuttanut, sillä vaikka Kariniemen kananpojat syntyvät ja kasvavat Suomessa, niiden emot saapuvat nykyään tänne untuvikkoina Ruotsista.
Turkulainen Sinikka Rautio on ammatiltaan luonto- ja ympäristöneuvoja. Niinpä hänelläkin oli selkeitä näkemyksiä siitä, miten asioiden kotitilalla kuuluisi toimia. Vierailupäivänä hän yllättyi positiivisesti tekemistään huomioista. Ainoastaan ympäristöystävällisyydessä Sinikka näki parantamisen varaa, sillä Laaksosten kotitilalla ei ollut käytössä tuuli- eikä aurinkoenergiaa. Hän antoi kuitenkin plussaa hakevoimalan käytöstä, ja oli ilahtunut kuullessaan, että osalla Kariniemen kotitiloista käytetään myös tuuli- ja aurinkovoimaa.
Hygieniasta Sinikalla ei ollut mitään huomautettavaa, vaan mystinen merkintä johtuu siitä, että ympäristöystävällisyydelle tarkoitettu vakavampi naama lipsahti ensin rivin liian ylös.
Päivän päätteeksi molemmat kanapartiolaiset totesivat vaikuttuneensa siitä, miten hyvin ja ammattitaitoisesti asiat oli kotitilalla hoidettu. Seuraavaksi he lähtevät Raumalle katsomaan, kuinka Kariniemen kanaherkkuja valmistetaan. Sieltä löytyy Kariniemen uusi tehdas, jossa muun muassa ympäristöystävällisyys on huippuluokkaa. Jännittävää nähdä, miten se läpäisee kanapartiolaisten tarkastuksen.
Oletko sinä samaa mieltä Kanapartion antamista arvosanoista? Kommentoi Facebookissa.
Kanapartioiden tarkoituksena on esitellä tavallisille ihmisille avoimesti Kariniemen toimintaa ja jakaa heidän kokemuksensa dokumentteina kaikkien nähtäväksi. Kariniemen Kanapartiot valitaan avoimella Facebook-haulla tai suoralla hakemuksella kariniemen.fi:stä. Valinnassa ratkaisevat tulevan kanapartiolaisen kiinnostus ja perustelut. Pyrkimyksenä on ollut löytää Kanapartioon erilaisia ihmisiä, joilla on monipuolisia näkemyksiä ja kysymyksiä. Kanapartiot tutustuvat säännöllisin väliajoin Kariniemen toimintaan.
Neljästä aiemmasta Kanapartiosta kaksi tutustui kotitiloihin ja kaksi tuotekehitykseen. Kaikki Kariniemen Kanapartiodokumentit löytyvät helposti muun muassa Youtube-kanavalta, jonne pääset alla olevan linkin takaa.