Kanapartio kotitilalla: Untuvikkojen elo
Millaisissa oloissa Kariniemen kananpojat kasvavat? Katso Kanapartiodokumentista kansalaisten tutkimusretki Kariniemen kotitilalle. Tässä jaksossa kanapartiolaiset Hanne Piirainen ja Minna Liukkonen tutustuvat 10 päivän ikäisiin kananpoikiin.
Elokuussa 2014 Kariniemen aloitti Kanapartion eli kansalaisten tutkimusretket. Kanapartion tarkoituksena on kutsua tavalliset kansalaiset tutustumaan Kariniemen toimintaan ja jakaa heidän kokemuksensa kaikkien nähtäville. Kanapartion ensimmäisenä kohteena oli kotitila. Kiinnostuneita kanapartiolaisia haettiin Facebookissa avoimella haulla.
Innostuneista hakijoista yhteensä neljä lähti vierailulle, kaksi nuorempien ja kaksi varttuneempien kananpoikien luokse. Kananpojat ovat luonnostaan arkoja ja hermostuvat isommista ihmisryhmistä, joten yhteen kanalaan pääsi kaksi kanapartiolaista kerrallaan. Kanapartioita tarvittiin kaksi, koska hygieniasyistä samat ihmiset eivät saa käydä eri kotitiloilla lyhyen ajan sisällä.
Anne Vähä-Hakulan emännöimälle tilalle lähtivät Minna Liukkonen ja Hanne Piirainen.
Minna on töissä kaupan lihaosastolla tuoteryhmävastaavana, ja haluaa palvella asiakkaitaan entistä asiantuntevammin. Myös eettiset asiat ruoantuotannossa kiinnostavat Minnaa.
Hannella on joskus ollut muutama oma kananpoika, lemmikkeinä ja munia munimassa. Nyt hän asuu kerrostalossa, mutta haaveilee vielä tulevaisuudessa huolehtivansa uusista kanoista. Hanne rakastaa kanaa myös ruokana, ja kuvaileekin itseään elävien ja kuolleiden kanojen ystäväksi. Myös Hannea kiehtoi mahdollisuus kurkistaa tuotannon taakse.
Perjantaina 26.9. Minna ja Hanne matkasivat eri puolilta Suomea tutustumaan Anne Vähä-Hakulan kotitilaan. Tilalla on kaksi hallillista eri-ikäisiä kananpoikia. Kanapartiolaiset kävivät hallissa, jossa oli noin 27 700 kymmenen päivän ikäistä kananpoikaa.
Kanapartiolaisille annettiin vierailun ajaksi käyttöön videokamerat. He saivat katsoa, kuvata ja kysyä kaikkea haluamaansa. Anne esitteli kanapartiolaisille koko kotitilan toimintaa ja itse kananpoikien luona vierähti toista tuntia. Ennen pehkuille astumistaan kanapartiolaiset pukeutuivat suojapukuihin ja vaihtoivat kenkiä kahdesti. Kariniemen kananpoikia ei lääkitä ennaltaehkäisevästi, vaan niiden tartuntoja pyritään välttämään huolellisen hygienian turvin.
Lämpimässä kanalassa kanapartiolaiset liikkuivat rauhallisesti, jotta eivät säikyttäisi kananpoikia. Nopeasti untuvikot kuitenkin tottuivat uusiin hoitajiinsa ja uteliaimmat tulivat nokkimaan kameroita ja saappaita. Pääsipä yksi nukkuva tipu ihan syliinkin asti. Sekä Hanne että Minna ihastuivat kananpoikiin ja niiden elämään kotitilalla. Molemmat aikovat syödä kanaa jatkossakin.
Kanapartiolaisten lisäksi tapahtumia taltioi ulkopuolinen ammattikuvaaja. Kariniemen YouTube-kanavalta Kanapartio-soittolistasta löytyy myös kanapartiolaisten kuvaamaa leikkaamatonta materiaalia. Tulevaisuudessa uudet Kanapartiot tekevät tutkimusretkiä myös tuotekehitykseen ja tuotantolaitokseen.